​
Bufala mozzarella –meijeristä Elena Ferranten Napoliin

Kulttuuria, kulinarismia ja paikallisten tarinoita
 

12.-17.10.2020
Toteutetaan myös muuna sovittuna ajankohtana minimi 4 henkilölle.


 


Tervetuloa viettämään täyteläisiä päiviä Amalfin ja Cilenton rannikoille, Salernoon ja Napoliin!

Olemme rakentaneet uudenlaisen viikon, jonka aikana pääset nauttimaan Campanian maakunnan ruoasta ja kulttuurista sekä paikallisten ihmisten kiehtovista tarinoista.

Majoitumme merenrantakaupunki Salernon idylliseen vanhaan kaupunkiin,  salernolaisperheiden omistamiin b&b:n.

Ihastuttavaan 135 00 asukkaan Salernoon on helppo tulla: suora juna Roomasta vain 2 tuntia. Napolista Salernoon on 40 minuutin junamatka. Salernosta pääsemme helposti tekemään päiväretkiä Amalfin ja Cilenton rannikoille sekä Napoliin.

Salernon lumoava vanha kaupunki tarjoaa elämyksiä moneen makuun.
Kapeiden satumaisten kujien kätköistä löydät mm. 62 vuotta lierihattuja tehneen hatuntekijän, aidon sadoista tuhansista koristenapeista täyttyvän nappikaupan, nahkakenkiä ja –laukkua tekevän käsityöläisen, parfyymipuodin, juusto- ja viinikauppoja sekä vintage-vaateliikkeitä.

Salernon tuomiokirkko ja sen loistokas marmorinen krypta on kaupungin tunnettuja nähtävyyksiä, kuten keskiaikainen Arechin linna vuorenrinteellä. Kävelykatu Vittorio Emanuelelta löydät puolestaan lukuisia merkkiliikkeitä. Salernon rannassa kulkee rantabulevardi, jossa paikalliset käyskentelevät päivän jokaisena tuntina. Edessä siintää kimalteleva meri ja kaupungista alkava Amalfin rannikkko.


ArsMondon omistaja Hanna Maria Laakso johdattaa sinua retkipäivinä. Hanna on tuonut alueelle kulttuurituristeja vuodesta 2010 ja perehtynyt rannikon kulttuurielämään sekä paikallisten ihmisten tarinoihin suomalaisen elokuvatutkijan silmin.


   
​​
 
ALUSTAVA OHJELMA

Majoitus Salernon idyllisessä vanhassa kaupungissa Antica Salerno B&B: ssä ja B&B Salerno Centrossa .

1.päivä
Saapuminen Salernoon
Tervetuliaisillallinen vanhan kaupungin sydämessä klo 19.30. Nautimme illallisen salernolaispariskunnan omistamassa pienessä kotoisassa ravintolassa, jossa tarjoillaan vain itsevalmistettuja paikallisia ruokia.

Illallisen aikana kuulet viikon ohjelmasta ja kohteista lisää. Nautimme siis hyvästä ruoasta ja tutustumme toisiimme rennossa tunnelmassa.

2.päivä
Bufala mozzarellan valmistus ja Paestum Cilenton rannikolla

Aamiaisen jälkeen noin klo 9.30 lähdemme upealle Cilenton rannikolle. Rannikko on yksi Italian parhaiten pidetyistä salaisuuksista. Sen koskematon luonto ja merenrannat häikäisevät kauneudellaan.

Vierailemme Paestumissa, jossa opas perehdyttää meidät paikan historiaan. Paestum on yksi maailman parhaiten säilyneistä kreikkalaisista temppeleistä. Se oli antiikin aikainen kaupunki ja kaupunkivaltio (polis) Suur-Kreikassa eli Magna Graeciassa, nykyisellä Cilenton rannikolla.

Rannikolta löytyy myös ainutlaatuinen ruokakulttuuri, johon kuuluu tietysti herkullinen bufala mozzarella. Vierailemme paikallisessa meijerissä ja perehdymme tämän tunnetun juuston valmistukseen. Opastus kestää noin tunnin, jonka jälkeen nautimme lounaan meijerissä ja maistamme tietysti tätä herkkua: bufala mozzarellaa.

Meijerin jälkeen käymme Aragonesen linnassa, joka sijaitsee upealla paikalla tunnetussa satamakaupunki Agropolissa, 10 km:n matkan päässä Paestumista. Päivän aikana jää myös aikaa nauttia merestä ja kävellä rannalla, jonka kauneus on sanoinkuvaamaton.
Paluu Salernoon viimeistään klo 18 mennessä.

3.päivä
Päiväretki 880-luvulla syntyneeseen anjoviskylä Cetaraan
Cetara sijaitsee 8 km:n päässä Salernosta Amalfin rannikolla. Lähtö Salernosta (laivalla tai bussilla) klo 11.
Tämä 2000 asukkaan idyllinen kylä on noussut maailmanmaineeseen colaturansa eli anjoviskastikkeensa ansiosta. Colaturaa muinaiset roomalaiset käyttivät lähes kaiken ruuan kastikkeena. Cetaran colatura valmistetaan noudattaen alkuperäistä reseptiä, jonka Amalfin sisterssiläismunkit aikoinaan kehittivät. Cetarassa pääset perehtymään tämän kalastajakylän ruokakulttuuriin ja nauttimaan paikallisen lounaan. Tapaat paikallisia ja kuulet rannikon kalastajakylän arkipäivästä. Cetaran vihannes- ja hedelmäkaupat ovat myös nähtävyyksiä itsessään. Voit tuoda halutessasi sieltä kotiin esim. kuivattuja yrttejä, chiliä, sitruunoita, colaturaa, sardilleja jne.

Päivän aikana kuulet myös rannikolla kuvatuista elokuvista, kuten Cetarassa kuvatusta ja Orson Wellsin tähdittämästä L'Uomo, la bestia e la virtù –elokuvasta vuodelta 1953.

Paluu laivalla tai bussilla noin klo 15-16.

Illalla viinin- ja juustonmaistiaiset Salernon vanhassa kaupungissa klo 19.
Omavalintainen illallinen.

4. Päiväretki Elena Ferranten Napoliin
Aamiaisen jälkeen lähdemme junalla Napoliin.
Napolissa paikallinen opas perehdyttää meitä neljän tunnin ajan Elena Ferranten Napoliin. Näet romaaneissa kuvattuja paikkoja ja kuulet niiden kuvaamasta yhteiskunnasta ja kulttuurihistoriasta.
Opastuksen jälkeen nautimme tyypillisen napolilaisen lounaan (omavalintainen ja -kustanteinen).
Lounaan jälkeen palaamme Salernoon.

5.päivä
Aamupäivä keramiikkakylä Vietri sul Maressa, illallinen gourmet-ravintolassa
Aamiaisen jälkeen lähdemme Amalfin rannikon keramiikkakylään Vietri sul Mareen, joka on tunnettu myös Italian ulkopuolella ainutlaatuisesta keramiikkataiteestaan. Vietri sijaitsee 3 km:n matkan päässä Salernosta. Tie, joka johtaa Salernosta Vietriin on reunustettu valtavilla keramiikkaruukuilla, jotka jo kertovat keramiikan roolista kylän elämässä. Vietri täyttyy keramiikantekijöistä, joilla on omia pajoja/kauppoja vieri vieressä. Talojen julkisivut ovat useimmiten mosaiikkikoristeisia ja kylässä taide elää yhä vahvana. Solimenen keramiikkatehdas rakennettiin vuosina 1954-1956 ja se tunnetaan kylässä nimellä keramiikkapalatsi. Solimenen keramiikka viedään vielä tänäkin päivänä ympäri maailmaa, mm. Los Angelesin filmitähtien kylpyhuoneita koristamaan.

Vietrissä järjestämme noin tunninpituisen keramiikkakurssin Solimenen keramiikkatehtaan perustajan, suuren taiteilijan Antonio Solimenen pojanpojan kanssa. Opit, minkälaisia tekniikoita keramiikanteossa on käytetty Vietrissä ja halutessasi voit itse maalata itsellesi pienen keramiikkakorun.

Omavalintainen lounas Vietrissä.

Paluu Salernoon noin klo 14-15.

Ainutlaatuinen illallinen gourmet-ravintola Re Maurìssa klo 19.30 Kokki Lorenzo Cuomon kulinaristiset herkut perehdyttävät sinut Amalfin rannikon ruokakulttuuriin. Näet samalla myös koko Salernon upeassa iltavalaistuksessa.

6. LähtöpäiväMATKUSTUS, MAJOITUS JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ TIETOA
MATKA
Lennot eivät sisälly hintaan.
Lähin lentokenttä löytyy Napolista.
Helsingistä Napollin lentää mm. Lufthansa
Helsingistä suoraan Roomaan lentää mm. Finnair  ja
Norwegian

Itsenäisesti julkisia kulkuneuvoja käyttäen,
pääset Roomasta Salernoon erikoispikajunalla. Matka kestää reilut kaksi tuntia. Lisätiedot: Trenitalia ja Italo
Napolista pääset junalla 40 minuutissa Salernoon.

VARAUKSET
Varauksen voit tehdä puhelimitse (044 32 00 008), sähköpostilla (asiakaspalvelu@arsmondo.fi) tai lomakkeella.
Ilmoitathan nimesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja postiosoitteesi sekä matkan nimen ja ajankohdan.

Varausmaksu 200 € maksetaan heti. ArsMondo lähettää sinulle laskun sähköpostitse. Varaukset ovat sitovia. Paikkoja on vain rajoitetusti ja ne täytetään varausjärjestyksessä.


Hinta  890 € / henkilö
 

Hinta sisältää
*viiden yön majoituksen kahden hengen huoneessa yllämainituissa B&B:ssä aamiaisineen
*illallisen Salernossa saapumispäivänä (sisältää myös lasin viiniä) 

*opastuksen bufala mozzarella -meijerissä ja lounaan
*opastuksen Paestumissa
*kuljetuksen Cilenton retkipäivänä

*lounaan Cetarassa (sisältää myös lasin viiniä) ja
*laiva-tai bussimatkat Salerno-Cetara-Salerno
*junaliput Salerno-Napoli-Salerno
*opastus Elena Ferranten Napolissa (4 tuntia)
*tunnin keramiikkakurssin Vietri sul Maressa ja bussimatkat Salerno-Vietri- Salerno
*viinin- ja juustojen maistiaiset Salernon vanhassa kaupungissa
*illallisen gourmet-ravintola Re Maurissa (sisältää myös lasin viiniä)
*Hanna Maria Laakson retkiopastuksenVARAA TÄSTÄ