​
Elokuvanäyttelijöiden jalanjäljillä Hanna Maria Laakson kanssa

Intuitiivista itsetutkiskelua Napolissa ja Amalfin rannikolla 18. – 24.5.2020

Elokuva opettaa meille parhaimmillaan uusia näkökulmia elämäämme. Se antaa elokuvallisen muodon ja tekee näkyväksi salaisimmatkin tunnetilamme. Uppoutuessamme elokuvan kuvitteelliseen maailmaan, saatamme kokea suuriakin tunne-elämyksiä – ilosta suruun kontrolloimatta. Elokuvan katsominen voi olla hyvinkin puhdistava kokemus. Saamme teatterin pimeässä tilassa päästää ulos sen, mikä arjessa saattaisi pysyä pinnan alla pitkäänkin.

Elokuvanäyttelijän performanssi valkokankaalla on mitä parhain opettaja ihmisyydestä: alastomista tunteista ja niiden moninaisista ruumiillistumista ihmiskehossa.

Tervetuloa kanssani italialaisen elokuvan ja elokuvanäyttelemisen maailmaan!

Viikon aikana paneudumme Napolissa ja Amalfin rannikolla kuvattuihin elokuviin keskittyen elokuvanäyttelijöiden performanssiin. Napoli ja Amalfin rannikko ovat aina houkutelleet luokseen elokuvanäyttelijöitä, kuten Ingrid Bergmania, Greta Garboa ja Anna Magnania – nuoremmista näyttelijöistä mainittakoon Cate Blanchett ja Julia Roberts. Rannikolla on kuvattu niin italialaisia kuin Hollywood-elokuviakin komediasta melodraamaan, dokumentteja ja indie-tuotantoja. Vielä nykyäänkin elokuvanäyttelijät ja –ohjaajat palaavat rannikolle inspiroitumaan.
 
Viikon aikana pääset sukeltamaan elokuvan kiehtovaan maailmaan. Käytämme elokuvanäyttelemistä välineenä löytää omasta itsestämme se kaikkein omin, aidoin ja parhain minämme. Tutkiskelemme elokuvista lähtevien harjoitusten kautta impulsiivisen reagoinnin taitoa ja sen merkitystä ns. aitojen tunnetilojen ja tahtojen löytymiseen, tässä ja nyt –olemista ja vahvaa läsnäoloa sekä tunteiden välistä kommunikointia, jossa puhutulla kielellä ei ole merkitystä. Päämääränä on, että viikon jälkeen aistisi olisivat avoinna näkemään, kuulemaan ja reagoimaan siihen kaikkeen, mikä ympärilläsi vallitsee.
 
Ennakkotaitoja et tarvitse. Avoin mieli, rakkaus elokuvaan ja elokuvanäyttelijöiden tutkailemiseen - sekä tietysti Italiaan - riittävät matkaeväiksi.
Viikko sopii erityisesti kaikille niille, jotka rakastavat luovuutensa ruokkimista.

   
​​​​​
Elokuvaviikon ohjaajana Ph.D. Hanna Maria Laakso.

Hanna on väitellyt elokuvanäyttelemisestä filosofian tohtoriksi Montrealissa, Kanadassa vuonna 2007. Hän on tutkinut pohjoismaalaisten naisnäyttelijöiden performanssia keskittyen tanskalaisiin naisnäyttelijöihin ja strindbergiläisen teatteriperinnön vaikutusta pohjoismaalaiseen nykyelokuvaan.

Hannan väitöskirjan ohjaajana toimi Ph.D. Carole Zucker, joka on yksi maailman merkittävimmistä elokuvanäyttelijätutkijoista ja joka edelleen toimii elokuvanäyttelemisen kouluttajana Pohjois-Amerikassa.

Hanna on luennoinut elokuvanäyttelemisestä Kanadassa, Iso-Britanniassa ja Pohjoismaissa. Hänen uraauurtava väitöskirjansa uutisoitiin Tanskan valtakunnallisessa mediassa väitöksensä jälkeen. Hanna on pitänyt niin lapsille kuin ikääntyvillekin elokuvakoulutuksia, keskittyen aina elokuvanäyttelemiseen ja käyttäen elokuvanäyttelemistä itsetuntemuksen välineenä.

Hannan intohimona on pohjoismaalaisen ja italialaisen elokuvan dialogin ymmärtäminen. Hänen vahvuutensa on moninaisten käyttäytymismallien ymmärtämisessä ja kehonkielen arvottamattoman tulkinnan opettamisessa elokuvanäyttelemisen kautta. ​​
ALUSTAVA OHJELMA
  
18.5.2020 Saapumispäivä Napoliin ja majoittuminen Neapolis b&b:n.
 
19.5.2020 Napoli - "maailman elokuvallisin kaupunki"
Viikkomme alkaa Napolista, joka on yksi Italian tärkeimmistä elokuvakaupungeista ja Vittorio de Sican sanoin ”maailman elokuvallisin kaupunki.” Perehdymme italialaisen elokuvakriitikon opastamana tähän kiehtovaan kaupunkiin, jonne Lumièren veljekset tulivat 1800-luvulla ja jonne Hollywood-näyttelijät Ingrid Bergmanista Julia Robertsiin ovat aina palanneet. Elokuvallista Napolia ei voi tietenkään ymmärtää perehtymättä Sophia Lorenin, Marcello Mastroiannin ja ennen kaikkia Vittorio de Sican työhön kaupungissa.
Kolmen tunnin elokuvaopastuksemme alkaa aamiaisen jälkeen klo 10 ja päättyy pizzeriaan, jonne myös Julia Robertsin näyttelemä Liz päätyi elokuvassa Eat, Love, Pray (Murphy 2010).
 
Lounaan jälkeen laukkujen haku b&b:stä ja klo 15.30 lähtö Positanoon (matka kestää noin tunnin).
 
Positanossa majoittuminen merenrantahotelli Pupettoon, jossa yhteinen illallinen klo 19.30. Illallisen yhteydessä käymme läpi kiehtovan elokuvaviikkomme ohjelmaa ja tutustumme toisiimme vielä paremmin. Tutustuminen tehdään elokuvahahmojen avulla.
 
20.5.2020 Positano - matka itseen vai matka Italiaan?
Aamiainen klo 8.30 – 9.30
Ensimmäinen elokuvasessio pohjautuen Roberto Rossellinin ja Ingrid Bergmanin elokuvaan Matka Italiaan (1954) klo 10 – 12. Pyydämme sinua katsomaan tämän elokuvan ennen matkaa. Se löytyy helposti YouTubesta. Varauksen jälkeen saat linkin elokuvaan.
 
Elokuvasessiomme teemoina:
-miten elokuva ja elokuvanäyttelijän tarkasteleminen auttaa ymmärtämään ihmisen käyttäytymistä ja omaa itseämme?
-pohjoismaalaiset naisnäyttelijät ja italialaiset ohjaajat
-matka itseen vai matka Italiaan?
 
Lounas 12.30 - 14
Rentouttavan omavalintaisen lounaan jälkeen kävely Positanossa, jonka aikana jatketaan elokuvasessiomme aikana heräteltyjen teemojen käsittelyä.
 
Omavalintainen illallinen
 
21.5.2020 Positano - elokuvanäyttelijöiden paratiisi
Aamiainen 8.30 – 9.30
Elokuvasessio pohjautuen italialaiseen Positanossa kuvattuun elokuvaan Leoni al Sole (Caprioli, 1961) ja Toskanan auringon alla (Wells, 2003) klo 10 – 13
Lounas merenrantahotellimme omassa ravintolassa klo 13
Elokuvasessiomme teemoina:
-Sanford Meisnerin metodi elokuvanäyttelemisessä, impulssiharjoitukset ja ”tässä ja nyt” –läsnäolo
-tarinallistaminen ja väärinymmärryksen suloinen kauneus
 
Lounaan jälkeen elokuvien tapahtumapaikoilla paneudutaan tunnetilojen ruumiillistumiseen kehonkielessä.
 
Omavalintainen illallinen klo 20 ja keskustelua päivän kokemuksista.
 
22.5.2020 Bergmanista ja Magnanista hysteerisiin naisiin
Aamiainen 8.30 – 9.30
 Elokuvasessio 10 – 12
Uusina teemoina:
-luonnollisuus vs. teatraalisuus Anita Ekbergin, Ingrid Bergmanin ja Anna Magnanin näyttelijäsuorituksissa
-Amalfilla kirjoitettu Henrik Ibsenin Nukkekoti (1879) ja Noran hysteerinen tarantella-tanssi
 
Lounas
Lounaan jälkeen itsenäisesti tehtäviä, ajatteluasi herättäviä, inspiroivia harjoituksia kaupungilla. Kokemukset puretaan illallisella klo 20, jonka aikana keskustelua päivän kokemuksista.
 
Illallisen jälkeen iltakävely pimenevässä kaupungissa.
 
23.5.2020 Greta Garbon jalanjäjillä
Aamiainen 8.30 – 9.30
Aamiaisen jälkeen lähdemme Ravelloon, jossa Greta Garbo eli elämänsä merkittävimpiä päiviä. Vierailemme Villa Cimbrionessa, jossa teemme edellisten päivien uusien oppien virittämänä henkilöhahmoharjoituksen.
Omavalintainen lounas Ravellossa.
Paluu Positanoon, jossa yhteinen illallinen klo 19.30
 
24.5.2020
Lähtöpäivä
Aamiainen

HINTA 940€ per henkilö sisältää
*yhden yön majoittumisen kahden hengen huoneessa B&B Bellinissä Napolissa b&b-aamiaisineen
*5 yön majoittumisen merenrantahotelli Pupettossa Positanossa kahden hengen huoneissa aamiaisineen
*Ph.D. Hanna Maria Laakson opetuksen ja palautteet viikon aikana
*Elokuvaopastuksen Napolissa italialaisen elokuvakriitikon johdolla sisältäen lounaan
*kaksi illallista Positanossa sisältäen ensimmäisen ja toisen ruokalajin sekä jälkiruoan, ruokajuomana vesi ja lasi paikallista viiniä *lounaan Positanossa sisältäen paikallisia alkuruokia ja ensimmäisen ruokalajin, jälkiruoan ja lasin Proseccoa.

MATKUSTUS, MAJOITUS JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ TIETOA

Merenrantahotelli Pupetto
Hotellimme sijaitsee aivan merenrannassa, joten voit helposti pulahtaa aamu- ja iltauinnille. Elokuvasessioidemme tilana käytämme hotellin kattoterassia, josta avautuu näkymä aavalle merelle. 
Pupettossa on oma merenrantaravintola, jossa voit nauttia illlallista ja eteläitalialaisen ruokakulttuurin herkkuja.
Majoittuminen kahden hengen huoneissa, joissa oma kylpyhuone ja parveke sekä wifi-yhteys.

Viikon aikana kerromme sinulle mukavat lounas- ja illallispaikat. Ruokapaikkoja löytyy jokaiseen makuun ja kukkaroon sopivia.
 
*Matka Positanoon ei sisälly hintaan.
 
MATKUSTUS
Lennot eivät sisälly hintaan.
Lähin lentokenttä löytyy Napolista.
Helsingistä Napollin lentää mm. Lufthansa www.lufthansa.com
Helsingistä Roomaan lentää suoraan mm. Finnair  ja
Norwegian www.norwegian.com

Itsenäisesti julkisia kulkuneuvoja käyttäen,
Roomasta pääset Positanoon seuraavasti:
Pikajuna vie sinut reilussa tunnissa Roomasta Napoliin, hinta 25-44€.
Napolista Vesuvius-juna vie sinut noin tunnissa Pompeijin kautta Sorrentoon, matka maksaa noin 4 €. 
Sorrennosta SITA-bussi vie sinut noin tunnissa serpentiinitietä Positanoon, matka maksaa noin 3€.
ArsMondo auttaa sinua mielellään rakentamaan matkasi Positanoon, ilmoitat vain millä lennolla saavut Italiaan ja voimme yhdessä katsoa sinulle parhaiten sopivat vaihtoehdot kohteeseen.

VARAUKSET
Varauksen voit tehdä puhelimitse soittamalla numeroon 044 32 00 008 tai sähköpostilla lähettämällä viestin osoitteeseen asiakaspalvelu@arsmondo.fi Ilmoitathan nimesi, puhelinnumerosi sekä matkan nimen ja ajankohdan.
Varausmaksu 200 € maksetaan heti, kun minimimäärä on koossa ja kurssi vahvistetaan toteutettavaksi. ArsMondo lähettää sinulle laskun sähköpostitse. Varaukset ovat sitovia. Paikkoja rajoitetusti: mukaan mahtuu VAIN kymmenen.

   
VARAA TÄSTÄ