​​​
Kalaruokien hands-on kokkauskurssi

kalastajakylä Cetarassa

sinulle sopivana ajankohtana 

 
    


Kalastusveneet lipuvat satamaan
Kun aurinko nousee Salernonlahden takaa, kalastusveneet lipuvat Cetaran satamaan. Paikalliset kiiruhtavat kalastajien luo: anjoviksia, mustekaloja, simpukoita… myydään suoraan veneistä.
Tämän 2000 asukkaan eteläitalialaisen anjoviskylän elämää seuratessa ei ole vaikea uskoa, että kylän historia ulottuu 880-luvulle. Kylän latinan kielestä johdettu nimi viittaa kalastukseen: cetaria, cetari.  

Cetaran kalaruokataide
Cetaran anjoviskastike colatura, jota muinaiset roomalaiset käyttivät lähes kaiken ruuan kastikkeena, on nostanut Cetaran kalaruokataiteen maailmanlaajuisen huomion kohteeksi. Cetaran colatura valmistetaan noudattaen alkuperäistä reseptiä, jonka Amalfin sisterssiläismunkit aikoinaan kehittivät.

Kokki Antonion yhden huoneen ravintola
Unescon maailmanperintökohteen, Cetaran, sydän on  kokki Antonion yhden huoneen kalaruokiin erikoistunut ravintola Punto e Pasta. Ravintolan keittiöstä tulvii herkulliset tuoksut kylän satamaan johtavalle kadulle. Keittiö on paikallisten kohtauspaikka. Kun Antonio avaa ravintolansa ovet, keittiössä käyvät tervehtimässä postimies, poliisi, lääkäri, kyläkauppias jne. Antonion kalaruuat ovat valloittaneet sekä paikallisten että muualta tulevien kulinaristien sydämen. Kalat ja merenelävät tulevat keittiöön tuoreena muutaman askeleen päässä sijaitsevasta satamasta ja muut raaka-aineet rannikon lähitiloilta.

Kuvat ruuista / Photos: Marja Seppälä


   
​​​​​​ 
Räätälöity kokkauskurssi ArsMondon matkaajille
Antonio on valmistanut ArsMondon matkaajille uuden neljän päivän kokkauskurssin.
Idea kurssiin tuli, kun ravintolassa illastaneet matkaajamme toinen toisensa jälkeen ylistivät Antonion kalaruokia - vastaavanlaisia eivät olleet maistaneet missään. Niitä kuvasi ainutlaatuinen makujen harmoninen maailma ja raaka-aineyhdistelmien mielikuvituksellisuus. Pienen ravintolan lämminhenkinen tunnelma ja kalastajakylän idylli tuntuivat monesta kuin olisi aikamatkan tehnyt.  Kylästä ei halunnut lähteä pois.

Cetara
Cetara sijaitsee 9 km Salernosta. Amalfin rannikko alkaa Salernosta. Salernon ja Cetaran väliin jää rannikon tunnettu keramiikkakylä Vietri sul Mare. Paikallinen bussiliikenne Cetaran ja Salernon välillä toimii hyvin. Myös laivat kulkevat Cetaran ja Salernon väliä keväästä myöhäissyksyyn. Cetarasta pääsee myös kätevästi sekä bussilla että laivalla toiseen suuntaan eli Amalfille ja aina edelleen Positanoon.

Merenrantakaupunki Salerno
Ihastuttavaan 135 00 asukkaan merenrantakaupunki Salernoon on helppo tulla niin Napolista kuin Roomasta. Roomasta pikajunat kiitävät Salernoon joka tunti, matka kestää reilut kaksi tuntia. Napolista Salernoon on 40 minuutin junamatka.

Salerno on lumoava kaupunki, jonka vanha kaupunki tarjoaa kulttuuria ja käsityöläisyyttä moneen makuun. Jo keskiajalla kaupunki oli tunnettu korkeakoulustaan ja siellä harjoitetusta varhaisen lääketieteen kehityksestä.
Vanhasta kaupungista löydät mm. 62 vuotta lierihattuja tehneen hatuntekijän, aidon sadoista tuhansista koristenapeista täyttyvän nappikaupan, nahkakenkiä ja –laukkua tekevän käsityöläisen, parfyymipuodin, vintage-vaateliikkeitä ja tietysti lukuisia kulinaristisia pikkukauppoja.

Salernon tuomiokirkko ja sen loistokas marmorinen krypta on kaupungin tunnettuja nähtävyyksiä, kuten keskiaikainen Arechin linna vurenrinteellä. Kävelykatu Vittorio Emanuelelta löydät puolestaan lukuisia baareja ja kahviloita sekä merkkiliikkeitä. Salernon rannassa kulkee rantabulevardi, jossa niin paikalliset kuin kaupungissa vierailevat käyskentelevät päivän jokaisena tuntina. Edessä siintää kimalteleva meri ja kaupungista alkava Amalfin rannikkko. Kulttuurista kiinnostuneille Teatro Verdi tarjoaa oopperoita, baletteja ja konsertteja.  
 
 
Alustava ohjelma
1.päivä saapuminen Cetaraan ja majoittuminen Hotel Cetaraan, albergo diffusoon. Tutustumista paikalliseen elämään ja elämänmenoon.

2.päivä
Kokkauspäivä  alkaen klo 10.15: täytetyt anjovikset ja anjovis-parmesaanipaistos

3.päivä
Kokkauspäivä alkaen klo 10.15: täytetyt sinisimpukat ja mustekala

4.päivä
Kokkauspäivä alkaen klo 10.15: anjovispullat ja mustekalaa kausivihanneksilla ja  perunoilla

5.päivä
Kokkauspäivä alkaen klo 10.15: marinoituja kaloja ja napolilainen kalalounas

Koska kurssi on hands-on kokkausta, Antonio opettaa sinulle kädestä pitäen, miten valmistat kalaruokia paikalliseen cetaralaiseen tapaan. Sinulla ei tarvitse olla ennakkotaitoja, vain rakkaus ruokaan ja ruoanlaittoon. Jokaisena kokkauspäivänä, kokkauksen jälkeen pääset nauttimaan valmistamasi aterian paikallisen viinin kera. Lounaan jälkeen sinulla on vapaata ja mahdollisuus tutustua Salernoon ja Amalfin rannikkoon tai vaikka nautiskella Cetaran rannalla.

6.päivä
Lähtöpäivä

Hinta 850€ / per henkilö
*sisältää 4 päivän kokkauskurssin opetuksineen, aterioineen ja viineineen
*viiden yön majoituksen hotelli Cetarassa kahden hengen huoneessa aamiaisineen
*valmistettujen aterioiden reseptit
*suomenkielisen yhteyshenkilön paikan päällä jokaisena kurssipäivänä

MATKUSTUS, MAJOITUS JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ TIETOA¨

MAJOITUS
Kylän sydämessä hotel Cetarassa albergo diffusossa kahden hengen huoneissa. Jos haluat majoituksen yhden hengen huoneessa TAI majoituksen 4 tähden hotelli Cetuksessa, pyydä tarjous. 

MATKA
Lennot eivät sisälly hintaan.
Lähin lentokenttä löytyy Napolista.
Helsingistä Napollin lentää mm. Lufthansa www.lufthansa.com

Helsingistä suoraan Roomaan lentää mm.  Finnair  ja
Norwegian www.norwegian.co
m

Varauksen tehtyäsi, annamme yksityiskohtaiset saapumisohjeet ja järjestämme yksityiskuljetusmahdollisuuden erillistä korvausta vastaan.

Mikäli haluat tulla itsenäisesti julkisia kulkuneuvoja käyttäen,
Roomasta pääset Cetaraan:
Roomasta Salernoon erikoispikajunalla. Matka kestää reilut kaksi tuntia. Salernosta pääset Cetaraan SITA-bussilla vajaassa puolessa tunnissa tai kesäkuukausina laivalla.
Napolista pääset junalla 40 minuutissa Salernoon.
ArsMondo auttaa sinua mielellään rakentamaan matkasi Cetaraan, ilmoitat vain millä lennolla saavut Italiaan ja voimme yhdessä katsoa sinulle parhaiten sopivat vaihtoehdot kohteeseen.


VARAUKSET
Varauksen voit tehdä puhelimitse, sähköpostilla tai lomakkeella.
Ilmoitathan nimesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja postiosoitteesi sekä matkan nimen ja ajankohdan.
Yhteystiedot ovat tässä alla.

Varausmaksu 200 € maksetaan heti. ArsMondo lähettää sinulle laskun sähköpostitse. Varaukset ovat sitovia. Paikkoja rajoitetusti. Yhteen kokkauskurssiin mahtuu maksimissaan 6 hkl. Minimimäärä on 2 hkl.

 
    

    
VARAA TÄSTÄ