​
WiseMotion-retriitti –
hyvinvointia liikkeen, rauhoittumisen ja neurotieteen avulla

italialaisessa linnassa, lähellä Roomaa 12. - 17.5.2020
Koronaviruspandemian vuoksi retriitti siirtyy toiseen ajankohtaan 

Kevään 2020 WiseMotion-retriitin keskeisiä teemoja ovat oppiminen, luovuus ja laadukas uni. Viikon aikana huomaamme, miten nämä kaikki kietoutuvat yhteen myös aivoissa. Laadukas uni on perusta oppimiselle ja luovuudelle niin arjen rutiineissa kuin suurissa ja vaativissa projekteissa. Perehdymme oppimisen, luovuuden ja unen aivotoimintaan ja saamme laajan kehollisen kokemuksen elinikäisen oppimisen, luovan ajattelun, virkistävän unen sekä aivoterveyden ylläpitämiseksi.  
 
Retriittimme pidetään aidossa italialaisessa 1200-luvulta peräisin olevassa linnassa, joka sijaitsee vanhalla etruskialueella, vain tunnin matkan päässä Roomasta.
 
Viterbon kuumat lähteet löytyvät läheltä, samoin Euroopan suurin kraatterijärvi Bolsena. Luomuviini- ja öljytiloja on naapurustossa, samoin seesteisen kauniit vaellus- ja pyöräilymaastot. Myös iki-ihana Orvieto ja kuulu kuollut kaupunki Civita di Bagnoregio ovat lähelläolevia näkemisen arvoisia paikkoja.
 
Linnan historiallisesta puutarhasta löydät suolavesiuima-altaan, tenniskentän ja lukuisia oleskelupaikkoja mimosa-, magnolia- ja persikkapuiden katveesta.
 
Linnassa sinulla on mahdollisuus majoittua joko yhden tai kahden hengen huoneisiin. Jokaisessa huoneessa on oma kylpyhuone. Nautimme päivittäin linnassa valmistetun kasvisaamiaisen, -lounaan ja -illallisen. Ateriat ovat tyypillisä italialaisia ja Lazion maakunnan kasvisaterioita.
 
Retriitti on avoin kaikille. Voit tulla mukaan esimerkiksi jos olet kiinnostunut pitämään huolta omasta hyvinvoinnistasi pitkällä tähtäimellä, työskentelet hyvinvointialalla tai toivut aivosairaudesta.

Videon viime vuoden WiseMotion-retriitiltä Sisiliasta löydät täältä.

Retriitin tavoitteet
Omien oppimisprosessien ja luovuuden tunnistaminen sekä unen laadun parantaminen
Oppimisen, luovuuden ja unen aivotoiminnan perusteiden ymmärtäminen
Kehollisia harjoitteita keskittymiseen, luovuuden lisäämiseen ja rauhoittumiseen omaan arkeen tai asiakastyöhön sovellettaviksi
   
​​​​​
Tohtori Hanna Poikonen
Hanna väitteli tohtoriksi liikkeen, luovuuden ja musiikin neurotieteestä toukokuussa 2018 (Lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto). Vuosina 2008-2013 hän työskenteli Zurichissä Sveitsissä aivotutkimuksen parissa (ETH Zurich) perehtyen oppimisen, kivun ja luovuuden neurotieteeseen. Diplomi-insinöörin tutkinnossa (Teknillisen fysiikan ja matematiikan koulutusohjelma, Aalto yliopisto) hän opiskeli pääaineenaan lääketieteellistä tekniikkaa ja laajana sivuaineena neurotiedettä. Hän on suorittanut taideterapian Postgraduate-ohjelman Metáforassa Barcelonassa. Parhaillaan hän on vierailevana tutkijana Örebron yliopistollisessa sairaalassa Ruotsissa ja ETH Zurichissä Sveitsissä.

Tanssimisen hän aloitti katulajeista edeten modernin tanssin kautta nykytanssiin. Erilaisia luovan liikkeen ja meditaation muotoja hän on opiskellut muun muassa New Yorkissa (Gibney Dance, Movement Research), Barcelonassa (La Caldera, Institut del Teatre), Montrealissa (Circuit-Est centre chorégraphique) ja Tokiossa. Tutkiskelut kung fun, tai chin, buton ja somaattisia menetelmien parissa ovat opettaneet hänelle kokonaisvaltaisen lähestymistavan kehoon ja mieleen.

WiseMotion-menetelmä
WiseMotion on tohtori Hanna Poikosen kehittämä menetelmä, joka parantaa kehollisia taitoja, kognitiivisia toimintoja ja tunneilmaisua liikkeen ja neurotieteen avulla. WiseMotion-workshopit koostuvat liikeharjoitteista, neurotieteen esitelmästä sekä ryhmäkeskustelusta. Workshopin aikana kehollinen kokemus ja tieteellinen tieto sulautuvat yhteen.

Hanna on opettanut WiseMotion-menetelmää 13-vuotiaista 82-vuotiaisiin Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. WiseMotion on kiertänyt konferensseissa Berliinissä (TU Berlin) ja Bostonissa (Harvard Medical School) sekä festivaaleilla ja instituutioissa, kuten Ikäinstituutti, Kuopio Tanssii ja Soi, Alive Wellness (Hong Kong) ja Institut del Teatre (Barcelona). WiseMotion on tehnyt yhteistyötä muun muassa Aivoliiton, Neuroliiton ja Tero Saarinen Companyn kanssa.

Neurotieteen materiaali ja ryhmäkeskustelu tähtäävät kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen. Lisäämme ymmärrystä, joka on tärkeää fyysisesti ja henkisesti elinvoimaisen ja merkityksellisen arjen ylläpidossa. Neurotieteen osuudessa Hanna kertoo tutkimustulosten ja audiovisuaalisen materiaalin avulla juuri syntyneestä liikekokemuksestamme neurotieteen näkökulmasta. Hän havainnollistaa esitelmää esimerkein tuoden tuoreimman tieteellisen tiedon käytännön tasolle. Ryhmäkeskustelun aikana perehdymme workshopin teemaan osallistujien kysymysten ja kokemusten kautta.

WiseMotion-menetelmään tutustuneiden kokemuksia
 
"Arvostin todella liikkeen ja neurotieteen eleganttia yhdistelmää"
– Tieteilijä
 
“Hannan ohjaus oli hellää ja inspiroivaa, hän loi todella rentouttavan ilmapiirin. Keskittyminen “vain” kehoon antoi harjoitteen jälkeen olon kuin olisin vieraillut pyhäkössä. Tätä me tarvitsemme, jotta saamme takaisin yhteyden omaan kehoon! Suosittelen ehdottomasti.”
 – Energiahoidon ammattilainen
 
"Lisäsi suuresti yhteenkuuluvuudentunnetta ja vähensi ahdistuneisuutta"
– Opiskelija
 
"Olen kiertänyt Yhdysvalloissa kolme kuukautta oppien menetelmiä kuten Body Mind Centering. Nyt kun tutustun WiseMotion-menetelmään, saan vastauksia, joita olen etsinyt"
– Nykytanssin ammattilainen
 
"Todella virkistävä kokemus"
– Journalisti    ​​
ALUSTAVA OHJELMA
   
12.5.
Saapumispäivä

Illallinen klo 20


13.5
Klo 10-12 Retriitin avaus ja WiseMotion-workshop: Keho ja mieli oppivat yhdessä
Tervetuloa! Viikon ohjelman katsaus ja ensimmäinen workshop. Workshopilla käydään läpi johdannonomaisesti oppimisen ja liikkeen keskeisimpiä aivoprosesseja, ja huomaamme, miten kognitio, tunne-elämä ja liike sulautuvat yhteen aivoissa. Liikeharjoituksessa löydämme rauhallisen mutta valppaan mielentilan, josta käsin on helpompaa oppia esimerkiksi uusia liikesarjoja. Teemme liikeharhoitteita yksin, parin kanssa ja ryhmässä kauniin musiikin johdattelemana.
Klo 18-19.30 Iltarutiini: Kehon ja mielen harmoniaa
Hyvän yöunen takaamisessa rauhoittavat iltarutiinit ovat avainasemassa. Luomme rauhallisen ympäristön mielen ja kehon rentoutumiseen. Teemme kevyen hengityksen ja liikkeen harjoituksen, jonka aikana myös mieli valmistautuu uneen.
 
14.5
Klo 10-12 WiseMotion-workshop: Hyvinvointia hengityksen ja laadukkaan unen avulla
Riittävä lepo ja unen eri vaiheet ovat korvaamattomia aivoterveyden ylläpitäjiä. Hengitys- ja liikeharjoitusten kautta saamme välineitä rauhoittumiseen ja unen laadun parantamiseen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Neurotieteen teorian avulla ymmärrämme hyvän unen tärkeyden ja unettomuuden moninaiset haittavaikutukset aivotoiminnalle, oppimiselle ja luovuudelle.
Klo 18-19.30 Iltarutiini: Kehon ja mielen harmoniaa
Jatkamme edellisen illan rauhoittavaa iltarutiinia ja syvennämme hengityksen ja liikkeen harjoitetta.

15.5
Klo 9-10.30 WiseMotion-workshop: Luovuutta työhön ja vapaa-aikaan
Luovan toiminnan aikana aivojen suuret neuroniverkostot tekevät yhteistyötä. Kohdennetun huomion ja rentoutuneen olotilan neuroniverkostojen yhteistoiminta on tärkeässä osassa, mikä voi vaikuttaa siihen, että luova toiminta koetaan usein miellyttävänä ja mukaansatempaavana mutta myös haastavana. Lähestymme luovaa mielentilaa rauhallisen ja tutkivan liikeharjoituksen avulla ja opimme, kuinka luovuutta voi ylläpitää omassa arjessa.
Workshopin jälkeen omaa aikaa tai retki Civita di Bagnoregioon, Bolsenan järvelle ja Orvietoon. Retken hinta ilmoitetaan myöhemmin ja se riippuu osallistujamäärästä.
 
16.5
Klo 10-12 WiseMotion-workshop: Tunteiden tunnistusta ja käsittelyä
Aivojen tunnealueet ovat suorassa yhteydessä hengityksen, liikkeen ja kognition prosesseihin. Aivojen syvät alueet, jotka liittyvät vahvasti tunnekokemukseen, vaikuttavat myös aivokuoren ja aistien toimintaan. Mielentilat ja ympäristö ovat siis jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Liikeharjoitteissa perehdymme keholliseen tunneilmaisuun ja siihen, miltä eri tunnetilat tuntuvat kehossa. Lisäksi ymmärrämme, kuinka ”oma sisäinen puhe” vaikuttaa tunteiden kehittymiseen myös aivoissa.
Klo 18-19.30 Iltarutiini ja retriitin päätös: Kehon ja mielen kotiinviemiset
Käymme läpi viikon tapahtumia ja niiden herättämiä ajatuksia ja tuntemuksia. Päätämme retriitin hengityksen ja liikkeen rauhoittavaan iltarutiiniin.
 
17.5 Lähtöpäivä

Aamiainen päivittäin klo 8-9

Lounas klo 13
Illallinen klo 20
        
MATKUSTUS, MAJOITUS JA MUUTA HYÖDYLLISTÄ TIETOA


Lähin lentokenttä löytyy Roomasta, jonne suoria lentoja lentävät Finnair ja Norwegian.


Hinta
1350€ / henkilö sisältää
Hanna Poikosen opetuksen
5 yön majoituksen linnassa kahden hengen huoneissa
5 aamiaista, 5 illallista ja 4 lounasta (illallisen yhteydessä viini ei sisälly hintaan. Ateriat ovat paikallisia kasvisaterioita).


*Yhden hengen huoneen lisämaksu on 20€ / yö.

Paikkoja on RAJOITETUSTI!

*Lennot eivät sisälly hintaan


VARAUKSET
Varauksen voit tehdä puhelimitse, sähköpostilla tai lomakkeella. Ilmoitathan nimesi, puhelinnumerosi , sähköpostiosoitteesi ja postiosoitteesi sekä matkan nimen ja ajankohdan. Yhteystiedot ovat tässä alla.
Varauksen tehtyäsi saat tarkemmat tiedot linnasta.

Varausmaksu 200€ maksetaan 7 päivää varauksen jälkeen. ArsMondo lähettää sinulle laskun sähköpostitse.
Paikkoja on rajoitetusti. Viimeinen varauspäivä on 28.2.2020.

    
VARAA TÄSTÄ